Μέτσοβο Ηπειρος

ΜΕΤΣΟΒΟ | Ο άρχοντας των βουνών

Χαρακτηρισμένος ως παραδοσιακός οικισμός, το Μέτσοβο είναι χτισμένο αμφιθεατρικά σε μία από τις ομορφότερες πλαγιές της οροσειράς της Πίνδου, 1150 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Οι κεραμοσκεπές, τα ξύλινα μπαλκόνια, τα χαγιάτια και τα πετρόχτιστα σπίτια, πλαισιώνονται από τα πεύκα, τα έλατα, τις οξιές και τα πλατάνια. Το άφθονο νερό που τρέχει ασταμάτητα από τις 25 πετρόχτιστες βρύσες, ομορφαίνει και συμπληρώνει το όλο σκηνικό και δημιουργεί μία μαγευτική ατμόσφαιρα.

Το κέντρο του Μετσόβου είναι από τα διασημότερα στην ορεινή Ελλάδα. Ένα χαρακτηριστικό του σημείο είναι το γλυπτό με τις δύο αρκούδες. Εκεί ξεκινά το UrsaTrail (μονοπάτι της αρκούδας).Το UrsaTrail είναι μια πιστοποιημένη (Leading Quality Trails- Best of Europe ), ορεινή, πεζοπορική διαδρομή μήκους 40 χιλιομέτρων. Ο σχεδιασμός η οργάνωση και η υποδομή του πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με τα πρότυπα της Πανευρωπαικής Συνομοσπονδίας Πεζοπόρων (European Ramblers Association) για την πιστοποίηση πεζοπορικών δικτύων. Περνά από ιστορικά μονοπάτια και μνημεία ιδιαίτερης αισθητικής και φυσικής ομορφιάς.

Το όνομα Ursa προέρχεται από τη βλάχικη διάλεκτο και σημαίνει αρκούδα. Η περιοχή είναι βιότοπος της καφέ αρκούδας καθώς μεγάλο μέρος του πληθυσμού της ζει στους ορεινούς όγκους της βόρειας και κεντρικής Πίνδου. Η διαδρομή οδηγεί τον πεζοπόρο μέσα στον βιότοπο της καφέ αρκούδας και τον ευαισθητοποιεί για την προστασία του είδους της αλλά και του περιβάλλοντος.

Βόρεια του Μετσόβου βρίσκεται η λίμνη πηγών Αώου, η οποία είναι μία ορεινή τεχνητή λίμνη που συνδυάζει ένα μοναδικό λαβύρινθο ρυακιών, φυσικών μικρών λιμνών και εκτεταμένων ορεινών λιβαδιών που σφύζουν από ζωή. Η έκταση της είναι 11,5 Km2 και βρίσκεται σε υψόμετρο 1.350 μέτρων, γεγονός που την κατατάσσει ως την πιο ορεινή μεγάλη λίμνη της Ελλάδας. Βρίσκεται ανάμεσα σε δύο Εθνικά Πάρκα, της Βάλια Κάλντα και του Βίκου-Αώου. Η ακτογραμμή της λίμνης είναι μεγάλη και δαντελωτή με όμορφα δασωμένα μικρά φιόρδ και πολλά νησάκια να σχηματίζονται στο εσωτερικό της. Το όλο σκηνικό αποπνέει τη γαλήνη και την ηρεμία που μπορεί να απολαύσει κανείς μόνο σε αλπικό τοπίο.

Η Πινακοθήκη Αβέρωφ, το Λαογραφικό Μουσείο, το Οινοποιείο Κατώγι Αβέρωφ, τα δύο μοναστήρια της Ι.Μ κοιμήσεως της Θεοτόκου και του Αγίου Νικολάου, οι πολυάριθμες παραδοσιακές ταβέρνες, τα μαγαζάκια με τα σουβενίρ και τα τοπικά προιόντα, το περίφημο τυροκομείο του Ιδρύματος Τοσίτσα, ο Αβερώφειος κήπος, κ.α. συμπληρώνουν το τέλειο μίγμα για αξέχαστες εμπειρίες στο Μέτσοβο!

ΗΠΕΙΡΟΣ | Μια άγρια ομορφία

Τα άγρια και ρομαντικά βουνά της περιοχής της Ηπείρου στη βορειοδυτική Ελλάδα είναι ένα μείγμα της φύσης, του πολιτισμού, της παράδοσης και της γεύσης. Επιβλητικά βουνά, κρυμμένοι κόλποι, μαγευτικά τοπία, ειρηνικά δάση, ειδυλλιακές λίμνες και αρχαίοι πολιτισμοί: η Ήπειρος έχει πολλά πρόσωπα.

Στην Ήπειρο, οι άνθρωποι φαίνεται να γίνονται ένα με τη φύση. Εδώ, ανάμεσα στην Πίνδο και το Ιόνιο Πέλαγος , μπορείτε να γνωρίσετε μια Ελλάδα στα σύνορα των πολιτισμών και των τοπίων. Οι κορυφές των βουνών, τα φαράγγια, τα εθνικά πάρκα, τα σπάνια φυτά και τα ζώα, οι λίμνες, οι παραλίες, τα ποτάμια και οι αμμώδεις ακτές παρέχουν το φόντο στα αρχαία ερείπια της Δωδώνης και σε μεσαιωνικά κάστρα, μοναστήρια, τοξωτά γεφύρια και παραδοσιακά χωριά.

Οι εμπειρίες ενός ταξιδιού είναι ποικίλες και σίγουρα μένουν βαθιά χαραγμένες στην μνήμη μας!

Ηπειρος Epirus